Spor vücudun organik direnicini artıran, sistemlerin fizyolojik kapasitesini geliştiren, bu kapasiteyi koruyan ve devam ettiren bir uğraşıdır.
Dünya çapında sporun açılımı:
S:SİSTEM P:PROĞRAM O: ORGANİZE R: REKOR'U TEMSİL EDER
Spor evrensel kültürün bir parçası dünyada dili, ırkı, dini farklı insanları birleştiren Dünya barışına katkı sağlayan bir etkinliktir.
spor'u fiziksel faydaların yanı sıra insanların ruhsal sağlığını da olumlu yönde etkileyen hareketler topluluğu olarak da tanımlayabiliriz.
Spor, genelde çeşitli Branşlara ayrılır:
Atletik sporlar (atletizm, jimnastik, halter);
Döğüş ve mücadele sporları (Boks, Güreş, Judo, Karate, Kick boks, Muay thai, Wushu, taekwondo);
Takım sporları (futbol, basketbol, voleybol, hentbol, hokey, rugbi, Amerikan futbolu),
Atlı sporlar (binicilik, at yarışları, polo, cirit);
Su sporları (yüzme, yelken, kürek, kano, sörf, sutopu);
Kış sporları (kayak, patinaj, bobsleigh, atlama, buz hokeyi);
Mekanik sporlar (bisiklet, motosiklet, otomobil, deniz motoru);
Havacılık sporları (uçak, planör, paraşüt), vb.
Genel olarak spor, bedene sağlık ve sağlamlık kazandırmak amacıyla yapılır. Bunun için sistemli, disiplinli bir çalışma gerekir.
Bedensel ve ruhsal yarar sağlamak için yapılmasının yanı sıra, zevk için spor yapanlara “amatör” adı verilir.
Spor’u bir geçim aracı olarak benimseyen ve bunu meslek edinmiş olanlar “profesyonel” olarak adlandırılır. Spor, bedeni geliştirme, kas ve eklemleri çalıştırma, dolaşımı hızlandırma yönlerinden sağlığa yarar sağladığı gibi, ruhsal gerginlikleri ve bellek yorgunluklarını giderme açısından da yararlıdır.
Spor, özellikle 20. yüzyılda, ulusları birbirlerine yaklaştıran, toplumlar arasında dostluk ilişkileri kurulmasına yardımcı bir öğe sayılmıştır. Günümüzde spor, aynı zamanda, turizm endüstrisinin bir dalıdır.
Sportif ilişkiler nedeniyle, çok sayıdaki meraklı ve taraftar için spor karşılaşmalarını izlemek üzere geziler ve organizasyonlar düzenlenir.
Ziya Ak
0 Yorum