loader
Dinlemeyi Bilmek Gerek!

Dinlemeyi Bilmek Gerek!

Günümüz toplumumuzdaki insanlar  yaşamını çok çalışarak ,önüne çıkan  tüm engelleri aşarak, alın teri ile dökerek bir yere gelmiştir.İlk çağlardaki insanla, uzaya çıkan insanların hikayeleri hep aynıdır.İnsanlar bunların yanında birbiriyleriyle  anlayış, hoşgörü çerçevesi içersinde birbirleriyle iletişim halinde olmak zorunda.İletişimi kurarak birbirini dinleyerek,birbirlerinin bilgi ve tecrübelerinden faydalanma ihtiyaçları vardır.

Soyal  ilişkiler içersinde konuşmak ve dinlemek önemli yer tutar .Birbiriyle fikir alışverişi,birbirini anlamak ,yardımcı  ve destek olmak beraberce konuşarak birbirini dinleyerek sonuca ulaşmak  önemli unsurdur.Hani derler ya ‘’ağzı olan konuşur’’ fakat dinlemek niçin söylenmez  yada çok az bahsi geçer bilinmez.

Etrafımıza dönüp baktığımızda insanlar bir arada olduğunda  bir başlarlar konuşmaya karşındakine söz hakkı vermediği gibi susmak ta bilmez.Böylesine davranış düpe düz saygısızlıktır.En büyük nezaket dinlemektir.

Fakat sürekli konuşan insan  ,düşünmeyi kaçırırlar.Konuşmaktan düşünmeye vakti yoktur.Konuşan ve dinleyen insan  düşünmekten yana şanşlı bireylerdir.İnsan yeni bilgiler aldıkça, yeni şeyler öğrendikçe  birileriyle paylaşmayı isterler.Bilginin paylaşılması için konuşmanın ne kadar önemli ise dinlenmeside o kadar önemli olduğunu unutmayalım.

İnsanlığın gerektirdiği aklımızı kullanarak iyiyi, doğruyu ,insanlık için ne kadar faydalı olduğunu düşünmek ve bubilgileri paylaşmaktır.Karşısındaki aynı düşüncede  ise onu dinlemek , anlamak ve birlikte çözüm üretmektir.

Bizler genellikle konuşmayı çok severiz.Dinlemek  nedense zul gelir.Bazen karşımızdaki çok konuştuğunda  demiyormuyuz keşke şu bir sussa da biraz biz konuşsak diye.Dinlemek ilişkilerimizin temeli, can damarıdır.Bizler karşımızdaki ile konuşurken odaklanmalıyız.Dinlemek bize gelen sesten ibaret değil, konuşulanı anlama sürecidir.Dinlerken  kendi dünya alemimizde  dalıveririz konuşmadan kopmuş,bir durumda tekrar dinleme durumuna döndüğümüzde  konuşulanların ne olduğunu ve konuşularınların ne kadar  çok gerisinde kaldığımızı görürüz.İşte o an ne söylendiğini anlamakta zorlandığımızı hissederiz.

Modern  , gelişmiş ve uygar toplumda yaşıyorsak birbirimize  her anlamda yardımcı olmalı, el uzatmalı, tecrübelerimize  dayanarak fikir yürütmeli,fikir alışverişi yapmalı,en önemlisi birbirini anlayarak ve dinleyerek bir yere gelmek.Birbirimizi dinlemek  dinleyene değer kazandırır,olumlu sözcükler kullanırken dikkatli olur,kişilerin toplum kültür ve bilgi hazinesini zenginleştirmektedir.Dinlemek insanlarımızı gerçeklerden yola çıkarak konuşmak ve dinlemek meziyettir .Her birey böyle meziyete sahip olursa başaramayacağı , ulaşamayacağı şey yoktur.


Etiketler: ferah uslu yazıları Dinlemeyi Bilmek Gerek

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

Metin Şahin'in Yanındayız!

Metin Şahin'in Yanındayız!


3 yıl önce Öz Haber

DEĞERLİ TAEKWONDO AİLESİ;

Dün yaşanan tartışmalara ilişkin olarak öncelikle şunu ifade etmek isterim ki, adaylık teklif imzaları ile ilgili işlemleri yürüten seçim komisyonu durum tespiti yaptıktan sonra federasyon yönetimlerine itiraz yapılabilmesi yolu açık olup bu yolun seçim sü...

Spor ve Gençlik

Spor ve Gençlik


4 yıl önce Öz Haber


Sevgili Öz Haber Okuyucuları;

Öncelikle herkese Selamün Aleykum diyerek yeni sitemizde ilk yazımı yazıyorum. Daha öncede defalarca gazetemizde ve önceki sitemizde yazmiş oldugum bir cok yazılarım yenilenen sitemizde olmayacak ancak artık bu sitemiz inşallah her zaman devam edecek.

Degerli okuyu...

Osmanlı Tokadı

Osmanlı Tokadı


4 yıl önce Öz Haber

Degerli Öz Haber okuyucularım;
Öncelikle tüm ülkemin güzel insanlarına saglık huzur ve mutluluk dileyerek köşe yazıma başlıyorum.
Nedense bizler kendi özümüze sahip çıkmak yerine hep başkalarını örnek alıp, başkalarını alkışlayıp, başkalarını gıptayla takip ediyor...