loader
Toplum Kurallarına Uymayı Unutmayalım

Toplum Kurallarına Uymayı Unutmayalım

Evimizden çıkınca sokaklarımıza hiç dikkat ettiniz mi. Hava almak ya da alışverişe  giderken veyahut  yürüyüş alanlarına gittiğinizde neler görüyorsunuz? Ben kaldırımda,yürüyüş alanında yada sokaklarda içim dışıma çıkıyor.Çünkü bazı densizler tiksinti verecek şekilde etrafa balgam yada tükürük atıyorlar. İster istemez insanın gözüne takılıyor.

 Bu şekil davranmanın eğitimle alakası olamaz.Yürürken bile yanı başınızda bu hareketi yapan toplum kurallarını çiğneyen  insan görebilirsiniz.Yüzüne baktığınızda cahil desen, cahil değil tipine bakacak olursan öyle kaba birine hiç benzemiyor ama görgüsüzce sokaklara tükürük savurmayı meziyet sanıyor.Bu ister yaşlı olsun, ister genç hiç fark etmiyor.

Diyorum ya eğitimden çok toplum kurallarını hiçe sayıp istediğimiz gibi hareket edebiliyoruz.Hele ki şu  üç senedir bulaşıcı  salgın hastalık nedeni ile daha dikkatli davranmamız gerekirken sanki hiç  salgın yaşanmamış, evlere kapanmamışız  gibi hareket ediyoruz.Salgın hastalığın mutasyona uğrayarak yeniden bulaş ihtimalinin yüksek olduğu ve salgının kol gezdiği dünyamızda bu gibi davranışlar ne kadar tiksindirici ve toplum sağlığına zarar verdiğimizin  ne kadar farkındayız.

Düşünsenize yürüdüğünüz yollarda evlerimize getirdiğimiz bakteri ve mikropların bizlerde neye mal olacağını.Yapılan araştırma neticesinde insan balgam ve tükürüğünde 600 çeşit mikrop barındığı ve 1 CM3 tükürükte 260 milyon mikrop var olduğu açıklanmıştır. Hastalık anında bunların sayısı artabiliyor.

Yere atılan balgam ve tükürük insanlarda bir çok iyileşmesi zor hastalıkla karşılaşabilir.Griple başlayıp ardında bronşit, verem, zatüreye kadar gider.Uzun tedavi süreci vardır.Ayrıca boğaz iltihabı, geniz iltihabı, sünizit, faranjit gibi üst solunum yolu iltihabı,bronşit, zatürre gibi alt solunum yolu iltihabı asıl sebebi balgam  ve tükürük yoluyla etrafa saçılan mikroplardan kaynaklanmaktadır.

İnsan isek insanlığın gerektirdiği gibi hareket etmeli oraya, buraya rastgele insanın midesini bulandıracak  , tiksindirecek ve insan sağlığını bozacak şekilde davranmak çok yanlış. Medeniyetlerin beşiği olarak bilinen topraklarımızda şu günlerde medeniyetsizce toplum kurallarını hiçe sayarak hareket etmek ne kadar doğru ve yakışıyor mu bizlere.

Geriye dönüp baktığımızda çevre temizliğine ne kadar önem verilirdi. Oysa şimdi bunu görmek gün geçtikçe  zorlaşmakta.Bizler salgın hastalıkların önüne geçmek için çevremizi temiz tutmaya balgam, tükürük gibi mikrop barındırıcı şeyleri yapmamaya gayret etmeliyiz. Bu tür davranışlar toplumsal hastalıktır.Bu da insanın midesini bulandırır, tiksindirir  ve iğrendirici olarak kabul edilir. Bu tür hareketleri az gelişmiş , gelişmekte olan ülkelerde görebiliriz.Medeni ülkelerin hiç birinde bu gibi davranışı göremezsiniz.Bunun için ceza kanunu var ama bu güne kadar uygulanmış mı  sizler biliyor musunuz yada duydunuz mu ?  Ben bilmiyorum , görmedim de. Çevremizi temiz tutalım ve toplum kurallarına uyarak sağlığımıza zarar vermekten kaçınalım.

FERAH USLU


Etiketler: Toplum Kurallarına Uymayı Unutmayalım ferah uslu özer

Şimdi Paylaş

0 Yorum

Yorum Yap

CAPTCHA Image 

Benzer Haberler

HAZIR BESİNLER NE KADAR SAĞLIKLI?

Uzun çalışma sonrası eve gelindiğinde yemek yapmak istenmediğinde ve  yemek yapmaya vakit dar olduğu için  hemen hazır yemeklere başvuruyoruz. Kimimiz telefonla şipariş vererek , kimimiz  marketlerde s...

Kadınlarımız Yok Oluyor!

Kadınlarımız Yok Oluyor!


3 yıl önce Öz Haber

Yine yeniden her gün bir cinayet ve yine kadınlarımız sessizce
katlediliyor.Yorulduk, nefes alamıyoruz kadınlarımıza yapılan bu zulümden
dolayı.
Tek yapabildiğimiz cinayete kurban giden kadınlarımızın ardından kızmaktan,
öfkelenmekten başka bir şey gelmiyor elimizden. Çok kırgınım,

İnsanları Mutlu Etme Projesi

İnsanları Mutlu Etme Projesi


4 yıl önce Öz Haber

Dünyada ve ülkemizde de,şiddetini devam ettiren pandemi ortamında, coronovürüs nedeniyle tüm insanların, yaşamları alt üst oldu. 
İş dünyası,emekçiler,sanatçılar işsiz kaldığı şu günlerde,antalyada yeni bir sanatçı sesiyle,duruşuyla mütevaziliğiyle çıkı...