Borç yapılandırması ile ilgili kanun teklifi TBMM'de kabul edildi. Bununla beraber vergi yapılandırma başvurusu ne zaman yapılacak sorusu gündeme geldi.
PEKİ HANGİ VERGİ BORÇLARI YAPILANDIRILACAK?
Meclis’te kabul edilen yasaya göre şu vergi borçları yapılandırılacak. Vergi Usul Kanunu’nda yapılan değişiklikle Hazine ve Maliye Bakanlığı. Ticaret Bakanlığı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK). İl özel idareleri, belediyeler. Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığına (YİKOB) olan bazı borçlar yapılandırılacak.
HANGİ VERGİ BORÇLARI VERGİ DIŞI OLACAK?
Düzenleyici ve denetleyici kurumlarca verilen idari para cezaları. Covid-19 ile mücadele kapsamında verilen idari para cezaları. Tütün ve tütün mamulleri kullanımından kaynaklanan idari para cezaları kapsam dışında tutulacak.
YAPILANDIRMA NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
Başvuruların kısa bir süre içerisinde başlaması bekleniyor. Yapılandırma için başvurular 31 Ağustos 2021’e kadar yapılacak. İlk taksit ödemesi ise ekim ayında başlayacak. Yapılandırma için başvurduğunuzda iki seçeneğiniz var. Birincisi, borcunuzu peşin ödemek; ikincisi ise taksitle ödemek. Borcunu taksitlendirmek isteyenler 6-9-12-18 ay taksit imkanından yararlanacak. Taksitler ise 2 ayda bir ödenecek ve en fazla 18 ay taksitlendirilebilecek. Borçlar iki ayda bir ödeneceğinden 18 aylık taksitlendirmeyi tercih edenler borçlarını 36 ayda ödemiş olacak.
E-DEVLET VERGİ BORCU YAPILANDIRMA BAŞVURUSU
e-Devlet üzerinden “İnteraktif Vergi Dairesi” uygulamasına giriş yaparak vergi borcu yapılandırması yapılabiliyor. Sistemde Yapılandırma İşlemleri başlığı altında “7256 Sayılı Yapılandırma Kanunu Kapsamında Tecil İşlemleri” bölümünden başvuru gerçekleştirilebiliyor.
ÖDEMELER NASIL OLACAK?
Yapılandırmadan faydalanacaklar, ödemelerini 6, 9, 12 ve 18 aylık taksitler halinde ödeyebilecekler. Karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemedikleri için Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezine bildirilen kişilerin ve kredi müşterilerinin yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde geçmiş ödeme performanslarına ilişkin olumsuz kayıtları, yapılan düzenlemeyle dikkate alınmayacak.
0 Yorum