Öfke içimizde sakladığımız ve dışa vuramadığımız duyguların birikmesi ile bir anda ortaya çıkan patlamadır. Öfke büyüğünden ,küçüğüne kadar sanki salgın hastalık gibi herkeste ortaya çıkan durumdur.
Öfke durumu hem psikolojik ve sosyolojik olgudan ibarettir. Bizler de var olan mevcut her duygu gibi öfke duygusu da hem biyolojik hem de fizyolojik değişimler taşımaktadır.
Öfke halindeyken vücudumuz savunma durumuna geçmektedir.Bu geçiş durumunda adrenalin ve no adrenalin hormonları salgılamakta.Bizler öfkemizi kontrol altına alabilmek için yaşamlarımızda düzenleme yapma ile başlamalıyız.
Öfke durumunda haklı iken , haksız düşmemek için ilişkilerimizi düzenleyecek uzun vadeli işimize yarayacak süreç başlatmalıyız.Böylelikle kendimizi ortaya koyarak daha iyi ifade ederek başarıya ulaşabiliriz.Mutlu olma, haz alma duygularımızı engelleyen olaylar , durum ve istediğini alabilme olayıdır.
Bizler öfke durumu karşısında kendimizi kontrol edebilmek adına öncelikle kesinlikle tepki vermeden sakince beklemeli. Öfkeye sebep olan üzüntü ve korkularımızla yüzleşerek durumu anlamaya çalışmak.Bizlere göre neyin doğru ve inandıklarımızla empati kurmak ve dinlemek.Bu şekilde hareket ettiğimizde her şey yoluna girecektir.
Öfkemizi kontrol altına almak adına sebep olan kaynağına inerek çözüm aramak gerek. Acaba bizden kaynaklı mı yoksa karşı taraftan kaynaklı diye objektif olarak hiçbir yorum yapmadan sadece olaya ve davranışa bakarak söylemek istediklerinizi odaklanarak yapın.
Öfkelendiğimizde kime , neden , niçin öfke durumumuz nasıl olduğunu düşünerek tanımlama yapmalıyız. Her iki durumda kişiler ve olay karşısında bir araya gelerek olayı açıklığa kavuşturmalı. Şunu asla unutmayalım ve göz ardı etmeyelim öfke bir duygudur.Acımak, kırılmak, sevmek gibi durumlar.Bizler öfkeli anlarda saldırıya geçmek yerine empati kurmayı denemeliyiz.Her zaman olumsuzluğun yerini daima olumlu davranışlar almalı her ne durum olursa olsun.Haksızlığa uğramadan anlaşılır durum yaşamalıdır.
Öfke durumunda nefes kontrolü en iyi yöntemdir. Düzenli olarak nefes egzersizleri yapan kişiler asla öfke kontrolüne gereksinim duymazlar çünkü diyafram nefesi kullanırlar.Öfkenin sağlığımızı bozmasına müsaade etmemeliyiz. Stresle birlikte hormonların dengesinin bozulmasından dolayı iç organlara zarar vermekte , damarların daralması ile birlikte hipertansiyonu tetikler, stres kap krizi geçirmeye sebep olmaktadır olmakta.Öfke bizi yönetmeden bizler öfkemizi denetleyerek önlem almalı.
Ferah Uslu
0 Yorum