Yaşamımız inişli, çıkışlı sonu bilinmeyen yolculuktan ibarettir. Bu uzun meşakatli yol sürecinde bazen daralır, bazen yeni kararlar almak isteriz , bazen de aldığımız kararlar hakkında kararsızlıklar yaşarız. İşte tam bu noktada illaki birilerine danışma ihtiyacı duyarız. Bu konuda hem dinimiz , hem de kültürümüzde bu konu üzerinde çok önemli olduğunu vurgular ve ne kadar biliyorsan bil mutlaka yine birine danış der.
İnsanoğlu yaratılış itibariyle diğer canlılardan ayıran tek özellik akıldır. Yaşamı sürecinde her şeyi öğrenen akıl sahibi varlıktır. Ve akıl sahibi insanın içinde dev bir ‘’ benlik’’ duygusu vardır.Öyle bir benlik duygusu ki canavarlaşmış.Bu duyguya birde başarı duygusu ekledik mi benlik duygusu’’ hırsa ‘’dönüşebiliyor.
Bu iki kavram hırs ve benlik duygusu zaman içinde insanı yanlış üzerine yanlış yaptırarak farkında olmadan uçuruma sürükler .Bireyler ne kadar eğitimli , kültürlü, tecrübe kazanmış, donanımlı olursa olsun her şeyi biliyor denemez, bazı şeyleri göremeyebilir ve arada ki ufacık nüansı kaçırabilir.
Nasıl ki biz bir konu hakkında karar aşamasında sadece görmemiz, duymamız, hissetmemiz tek başına yeterli sonucu oluşturamaz isek anlaşıldığı üzere kişinin bilgisi yeterli değildir.Bizler biliyoruz ki her zaman farklı bakış açısı yaklaşmalıyız ve başkalarının fikirlerine de ihtiyacımız olduğunu unutmamalıyız.
Hep aynı noktada baksak da , herkesin bakış açısı farklı ve herkesin penceresinden bakışı değişik noktalarda görebilir ve ona göre fikir sahibi olabilir.
Toplumumuzda en küçük kurum olan aile birimi içindeki mutsuzlukların sebebi bir konuyu değerlendirirken birbirinde uzak olması .Bu nedenle ailenin reisi tek başına karar verdiğinde o tüm aileyi etkiler.O nedenle karar verirken aile içindeki herkes düşüncesini dile getirerek ortak noktada buluşmalı ki kimse sonuçtan etkilenmemeli.
Her şeyi ben bilirim düşüncesi her zaman hızlı karar almada avantajlı olur ancak yanlış verilen karalarda sonucu da ağır olur bunu da unutmamalı.Sonuç olarak en büyük kötülü de tek başına karar alan kişidir.
Oysa birlikte oturup konuşularak ortak akılla karar alınsa idi karşımıza çıkan olumsuzlukları hep birlikte omuzlamış olurduk.Karşımıza çıkan fatura ne kadar ağır olursa olsun el birliği ile sonuca kavuşturur ve yönetici konumundaki bireyde yıpranmamış olurdu.Geç olsa da hata olasılığı bireysel kararlara göre daha az olur.
Eğer kişisel yada toplumsal başarı, mutluluk, için çaba sarf ediyorsak hep birlikte karar alınarak ortak akılda hem fikir sahibi olmalıyız.Böylelikle işlerimiz kolaylaştırmış oluruz.Her birey ailesinde,iş yaşamında , eğitim yaşamında ortak fikirlerle hareket etmeli.Kendi irademizi ve diğer insanların fikirlerine de saygı duymalıyız.Bir kişi diğer kişiden fikir edinmesi o kişiyi küçük düşürmez belki ondan aldığınız fikirlerde çok büyük kararlara imza atmış olabilirsiniz.Bilgili insan çalışkandır , herkesin birikimlerinden faydalanarak başarıya ulaşır.Sonuç olarak başkalarının düşüncelerinden , fikirlerinden faydalanmak asla küçültmez aksine yüceltir ve olmak istediğiniz yere sizi ulaştırır.
FERAH USLU
0 Yorum